ajánló, lifestyle

Egy év a hastánc körül

Január közepén kezdtem hastáncot tanulni, amelytől rengeteget gazdagodtam. Ez a poszt az első év lényegét foglalja össze. Szeretném nektek elmesélni, hogy miből is áll ez a nagyon szép mozgásforma, művészeti ág, ha pedig belekezdenél, mire számíts. Tarts velem!

woman-2996292_1920

Miért a hastánc?

Sosem tanultam semmiféle táncot, disco-ba vagy más szórakozó helyre nem jártam táncolni, a szalagavatómon sem táncoltam, szóval eléggé hadi lábon álltam ezen a téren Mindig is zavart, hogy gyakorlatilag semmilyen esztétikus módon nem tudtam megmozdítani magamat zenére. A hastánc ötlete évekkel korábban már felmerült bennem, de sosem jutott el a megvalósításig. Aztán most, hogy építem fel magamat az új életemben, jött egy hirtelen gondolat. Viszont most cselekedtem is. Ha olvassátok a Mitől volt jó? sorozatot, tudjátok, hogy tavaly novemberben voltam egy próba órán, ahol ki lehetett ezt próbálni két óra erejéig. Végül is magával ragadott, még ha nagyon bénának is éreztem magam. A januári tanfolyamra sikerült beiratkoznom, heti egy alkalommal két órát tanulok a tánciskolában, ehhez gyakorolok otthon.

Eszik vagy isszák?

A hastánc a keleti (orientális) táncok csoportjába tartozik, sokféle változata van. A hastánc végtelenül nőies, remekül fejleszti a nők számára kényes területek izomzatát (has, fenék, csípő, comb, karok), de a hát és más izmok is intenzív munkára vannak fogva.

A hastánc lényege az izoláció, azaz, hogy egyes testrészeidet és izomcsoportjaidat a többitől függetlenítve mozgasd. Csak azt a részt. Ettől lesz olyan szép az összhatás.

Könnyű vagy nehéz?

Kőkemény. Mivel a hétköznapi mozgásoktól nagyon különböző mozdulatokat végzünk, ehhez meg kell tanulni megfelelően mozgatni az izmokat is. A kezdők tanulása főleg erről szól, megerősödnek azok az izmok, amelyekkel a mozdulatokat helyesen és szépen lehet kivitelezni.

Az elején nehéz fizikailag, még annak is aki egyébként edz, mert máshogy és más izmokat használsz. Nagyon komolyan égeti a kalóriákat, de közben mégis szórakozol.

A mozdulatok kivitelezésének nehézsége szerintem egyéni, nekem elég nehezen megy a másolás, főleg úgy hogy először csináljuk utánzással a mozgást és csak utána később van hozzá részletesebb magyarázat. Nálam fordítva jobban működne ill. szeretem apró lépésekre bontani a mozgást, kielemezni, hogy aztán fejbe beépítve menjen.

Az első két óra után komoly izomlázam volt, főleg a hasamban. Ilyet még sosem éreztem, Korábban sokat edzettem, gyakorlatilag heti hét napot, de még akkor sem volt ilyen. Mert a felüléseket maximum abbahagyja az ember, ha fáj. Itt viszont rázod együtt húsz másik emberrel, jó a hangulat, észre sem veszed szinte, hogy mekkora munkát végeznek az izmaid. Na jó, később csőstül jön minden….

Energiák

A hastánc rengeteg pozitív nőies energiát mozdít meg az emberben. A szép mozdulatok, a zene, az öröm, amit okoz, nagyon feldobnak. Az adrenalin még órákkal később is dolgozik, nekem erőfeszítés este kellően lenyugodni, annyira feldob. A hatást másnap is érzed, valahogy ragyog belülről az ember.

A testtartást nagy mértékben javítja a hastánc, már csak azért is mert egész órán a tartásra figyelsz. Púpos háttal nem lehet semmit csinálni. Mivel edzed a hát- és has izmaidat,  sokkal jobb tartást fog adni. Az önbizalom, amit ad ez a táncstílus, tovább javít a külső megjelenéseden. Ösztönösen kihúzod magad, be a hasad, ki a melled.

A hastánc elengedhetetlen kelléke a rázókendő, ez egy pénzérmékkel, flitterekkel kivarrat színes kendő, amit a csípőn kell megkötni. A kezdőké, ami nekem is van, a hangos, csörgő-zörgő változat. Ez a csörgés segít a mozdulatok kivitelezésében. A kendővel te magad is zenélsz, amikor megrázod a csípőd, megmozdítod a tested.

A hastáncot kezdőként szinte biztosan csoportosan fogod elkezdeni tanulni. Senkinek sem javaslom, hogy otthon egyedül álljon neki. A közösségi élmény, amit ad, rengetegszer lendít túl a nehézségeken, a fáradtságon. Része leszel egy közösségnek, rájössz, hogy mások is ugyan azzal a kivitelezhetetlennek tűnő mozdulattal küzdenek, mint te. Vagy másnak kisujjból megy, ami neked kemény munka és fordítva.

YouTube-ról, DVD-ről sosem fogsz megtanulni hastáncolni. Mert nincs külső kontroll, rengeteg apró fogás létezik, amit nem ad át semmilyen audiovizuális eszköz. A tanárok rutinja, sokéves tapasztalata, jó szeme kell ehhez. Másfelől ha megtanulsz online egy mozdulatot rosszul, az beépül és rendkívül nehezen lehet leépíteni. Nem mondom, hogy tilos bármilyen videót megnézni, én is linkelek többet is ebbe a posztba, de csak a netes tanulás ehhez nem elég.

A hastánccal közelebb kerülhetsz a nőiességedhez. Már ha beengeded a lelkedbe is ezt az egészet. Fel lehet fogni sima edzésként is, de szerintem kár ennyivé silányítani.

Hastánc órák alatt rengetegszer fogod látni magad a tükörben. Teljes, egész alakos tükörben. Látni fogod, ahogy röcög a hasadon a felesleg, és látni fogod a saját ügyetlenséged is az elején. Aztán két út áll előtted: vagy elfelejted a sok negatív gondolatot, hogy “de ronda és kövér vagyok” és elkezded élvezni amit csinálsz. Vagy hagyod, hogy ez uralkodjon rajtad, és folyton ostorozni fogod magad. Minek? Azért is állsz ott a tükör előtt, hogy jobb legyél. Elkezdtél valamit, ha folytatod lesz eredménye. de nem attól, ha folyamatosan bántod magad.

woman-3056863_1280.jpg

A hastánc nőiességre gyakorolt pozitív hatását ennyi mindenben lehet tetten érni:

 • szebb, egészségesebb testtartás
 • az egész járásod, mozgásod szebb, kecsesebb lesz
 • a testbeszéded eszköztára kiszélesedik, sokkal vonzóbb leszel, mert lesznek olyan mozdulataid, amelyekhez nyúlhatsz
 • az öröm, amit a tánc ad, sugározni fog rólad

Nálam ennyi minden történt:

 • elkezdtek bámulni a pasik (jobb testtartás-feltűnőbb vagy és magabiztosabb)
 • fényképeken lazán beállok egy szép, nőies pózba, a korábbi “fadarab” testtartás helyett
 • bátrabban használom a testbeszéd jeleket: ez egy nagyon érdekes tapasztalat, néha elég egy szépen tartott kar és kihúzott hát is a sikerhez. Vagy csak az, hogy ha valahonnan felállsz, azt kecsesen, szépen tedd. A többi már művészet.
 • másképp kezdesz figyelni a zenére. Rengeteg zenében meghallod a hastánc zenét, a ritmust. Nálam ez pozitív hatással volt a ritmusérzékre is (ebben elég alulképzett vagyok).
 • lazább, rugalmasabb ugyanakkor feszesebb lett a testem. A hastánc izmot épít, ezekkel tudod a megfelelő irányba és megfelelő módon mozdítani a tested. Egyszerre ad tónust és egyszerre kardio mozgás is (nézz meg egy rázást vagy próbáld ki magad, nagyon intenzív az egész). De az egyszerűnek tűnő karmozdulatok is rendkívül próbára tesznek. Kívülről úgy tűnik, csak lazán emelgeted a karod, valójában kőkemény  kimunkálni egy-egy mozdulatot, hogy az tényleg úgy hasson, mintha nem is erőlködnél.
 • Mosoly, mosoly, mosoly. A hastánc része, hogy az arcod is részt vesz az egész kifejezésmódban, főleg úgy hogy mosolyogsz. A tanáromtól az első órán megkérdezte valaki, hogy ez a mozdulat nektek nem fáj? mire azt válaszolta, hogy igen ez fájhat. És ilyenkor mi a teendő?-kérdezett vissza. Folytatod és mosolyogsz. Ez a mosoly viszont ragályos.

Kövérnek kell lenni hozzá?

Nem. Nincs semmilyen súlykorlát igazán, az tény hogy egy bizonyos magasabb testsúly felett bármilyen intenzívebb mozgás megterhelő lehet az ízületeidre, a szívre. De nem kell “hájasnak” lenni csak mert hastáncolsz. Rengetegféle testalkatú és korú nő vesz részt az órákon a 60 éves nagyitól a 20 éves diáklányig. Tehát korhoz sincs kötve. Ha van egy pici plusz az nem baj, bizonyos mozdulatok jobban mutatnak, ha van egy pici tartalék a bőröd alatt, főleg egy hullámzó mozgásnál. De lehetsz egészen sovány is, úgy is szép lesz. Tehát itt és most felejtse el mindenki, hogy a hastánc a kövér nők tánca!

Ez akkor most olyan erotikus tánc? 

A hastánc kiemeli a nőies formákat, erre épít, de sosem közönséges. Van erotikus vonulata, csábító mozdulatokat végzel, de ezek sosem mutatnak túl sokat, éppen annyit, hogy felhívják a figyelmet, megragadják a néző fantáziáját, de nincs vetkőzés, nincs fenék villantás. Ami kilátszik egy fellépésen a ruhából az a mell, amit a strandon is megmutatsz a bikiniben és a has, amit szintén akár egy rövidebb pólóban is közszemlére teszel. A lábak egy részét takarja a szoknya, de ez ruhától is függ. Szóval a hastánc remekül egyensúlyozik azon a bizonyos határon, de mindig az esztétikára törekszik. Nem a cici rázás a lényeg az egészben. Érzelmeket jelenít meg, szórakoztat és mindig esztétikus és gyönyörű. (már ha megfelelően képzett a táncos és eleget gyakorolt)

Nyilván ha megtanulsz hastáncolni, akkor lesz egy plusz bevethető női fegyvered, ez nem vitás. Az hogy otthon mit táncolsz a párodnak, már a ti titkotok. A hastánc színpadi műfaj alapvetően, ezt előadják.

Mennyire kötődik a muszlim valláshoz?

Semennyire. Nem kell áttérned vagy szimpatizálnod, de nyilván a táncon keresztül kapcsolatba kerülsz valamennyire az arab kultúrával. A hastáncos nő egyébként lenézett  ebben a kultúrában, csak szólok. Kevés híres jelenkori egyiptomi hastáncosnő van, pont az erős vallási háttér miatt. A hastáncot leginkább fehér nők táncolják manapság, bármennyire is fura elsőre. Amerikából indult hódító útjára a hollywood-i filmek nyomán, ott is létesültek iskolák, ill. Európa is felfedezte magának. Nyilván a nyugati kultúra egészen másképp értelmezi a hastáncot, főleg az egzotikumra fókuszál.

A hastánc nem egy egységes műfaj

Sokféle gyökere van, Egyiptom fontos helyszín, de több arab országban is táncolják, különböző stílusban. Mert itt is vannak stílusok: van népiesebb jellegű, van drámaibb, dívás és van modern, egészen elrugaszkodott is. Ehhez pedig más-más zene is társul. A hastánc olvasztótégely, sokféle irányzat elemeit ötvözi. Megtalálhatóak benne például balettből kölcsönzött mozdulatok is.

Hogyan zajlik a tanulás?

Nos, azt tudom leírni, amit én tapasztaltam, nem biztos, hogy minden stúdió ezt követi és nyilván csak nagyon alap információkat osztok meg erről, hiszen a stúdiónak van egy módszertana, amit valaki kidolgozott, így szellemi termék ez is, ahogyan egy koreográfia is, és ezt maximálisan tiszteletben tartom.

Öltözék a táncórán: leggings vagy lazább hárem nadrág, de nem túl laza, mert akkor nem látod a lábaid mozgását. Felülre egy push-up melltartó kell, hogy tartsa és kiemelje a melleidet. Erre vehetsz pólót vagy top-ot, de nem lehet bő, mert szintén nem látszik a mozgásod. A csípődre kerül egy nagyon fontos elem, a rázókendő. Ez egy háromszög alakú, műszálas vagy bársony anyagú kendő, melyre érmék, flitterek, díszek vannak varrva. A kendő egy tanulási eszköz, segít a csípő tudatosabb mozgatásában, a hang, amit ad a kivitelezésben. Legalábbis az elején. Zokni, ha hideg az idő, de jó időben mezítláb vagy. A fellépéseken általában mezítláb vannak a táncosok. Létezik cipőben, magassarkúban is táncolás, de azt is külön tanulni kell. Az már haladó szint. Látható, hogy a hasat egyáltalán nem kötelező kidobni az első órán. Ez rád van bízva. Ha neked a hasat takaró póló a kellemes, akkor viseld azt. Én sem mutogattam sosem a hasam az órákon. Otthon gyakorláshoz azért érdemes felhúzni a pólót, hogy lásd mit csinálsz és szokd az látványt. 🙂

Az óra alatt egy olyan teremben vagy, ahol a veled szemben álló falat végig tükör borítja. Ezt az elején nagyon nehéz lehet megszokni. Non-stop látod magad tetőtől talpig. Látod a súlyfelesleged (ha van), a kezdeti ügyetlen mozdulatokat, amin muszáj túllendülni, ha el akarsz valamit érni.

Bemelegítés zenére, de nem gimnasztikával, hanem táncmozdulatokkal történik, nyújtás, a keringés felélénkítése a cél. Aztán jöhet a gyakorlás vagy új dolog tanulása. A tanár neked háttal áll, hogy lásson mindenkit a tükörből, végzi a mozdulatot zenére, te pedig ezt próbálod leutánozni. Aztán megbeszéljük részletesen az adott mozdulatot, kombinációt magasabb szinten és újra gyakoroljuk. Aztán ismétlés is mindig van, a már tanult mozdulatokat újra és újra zenére eltáncoljuk, elgyakoroljuk. Egy-egy terület mindig kiemelt, azt többet csináljuk. Mindig finomodik az egész. Eszközöket is használunk, a legfontosabb a fátyol, ezt rendkívül nehéz és technikás, de gyönyörű eszköz, időről-időre ez is előkerül. Nem tudod előre a tananyagot sosem. Bemész, aztán történnek a dolgok. Utánzol, a tanár instrukciókat ad, közben persze megy a beszélgetés is, oldott a hangulat, lehet kérdezni, ha valamit nem értesz. Nem úgy kell elképzelni, mint egy balett iskolát, ahol áll szigorú néni pálcával a hátad mögött.

Az óra vége mindig nyújtással zárul, ez egy nagyon fontos momentum, mert nagyon megdolgoztatod az izmaidat.

Később jönnek a kombinációk, a tanult mozdulatok összekapcsolása. Például a tér  és sík teljesen ellentétes irányába kell mozdítanod magad egy időben Ehhez legalább az egyik mozdulatot már ismerned kell és végezned “rutinból”. A hastáncnak van egy alap mozgáskészlete (minden mozdulatnak van saját neve pl.: teve, nyolcas, csípőkör stb.). Később ebből “legózunk”, azaz rakunk össze újabb dolgokat. Haladó szinten már pontosan kell ismerned a mozdulatokat névről, biztosan kell tudd kivitelezni, ill. haladó szinten már sokkal inkább a tartás, az összkép, az apró finomságok kialakítása zajlik. Pár centivel feljebb vagy lejjebb a kar és ehhez hasonlók.  A hastánc akkor igazán szép, ha a mozdulataidon nem látszik az erőfeszítés, mintha a világ legkönnyebb dolgát csinálnád. Ehhez rengeteg gyakorlás kell.

A hastánc a fátyolon kívül használ még sok más  eszközt is, amivel színesebb az előadás, például botot (népies stílusban), legyezőfátylat, ujjcintányért, Ízisz szárnyakat, akár tollboát is. Ezeket külön-külön meg kell tanulni használni és beépíteni a táncba.

Mindig tanul valami újat az ember. Még egy olyan mozdulatról is, amit már azt hitte, hogy ismer. Amikor majdnem egy év után megmutat a tanárod egy olyan plusz elemet a mozgásban, amit rajta eddig is láttál, amikor csinálta, mert a tiéd valahogy nem volt olyan szép, aztán kiderül, hogy kell még bele egy apró pici mozdulat, amit viszont teljesen feldobja az egészet.

Vannak mélypontok is, amikor úgy érezheted, “ááá, te ezt sosem fogod megtanulni”, hiába gyakorolsz. Nekem ilyen volt például a klasszikus rázás (ez csípőcsavarással jön létre, hát mozdultam én minden felé, de nem volt szép), aztán egy ponton ráéreztem, hogy mi is a jó kivitelezés, melyik izmom kell hozzá és onnantól sokkal jobban ment. Vagy a rázva járás. Te jó ég! Azt hittem feladom, amikor a workshopon csináltuk, mert volt emlékem a mozdulatról, körülöttem ment mindenkinek szinte, végül már külön odajött a tanárnő megmutatni, tök cikinek éreztem, és annyira izgultam, hogy ott áll előttem a nagy Tanárnő, hogy csak bénáztam. Aztán nem hagyott nyugodni a dolog, hogy miért nem megy. Mint kiderült a YouTube segítségével, hogy mivel keverem a mozdulatot, ott álltam este háromnegyed 11-kor a fürdőszobai nagy tükör előtt és kockáról kockára gyakorolni kezdtem. Aznap már közel 4 órát gyakoroltam a workshopon, így elég fáradt voltam. De aztán lassan összeállt a dolog és apránként begyakorolgattam. Sok időbe telt, mire automatikus lett. A tanárnő azt mondta, neki ez profi szintre emelve két évébe telt. Szóval nem ritka, hogy egy-egy mozdulatot akár hónapokig kell kitartóan gyakorolni, hogy az szép legyen vagy működjön. Tehát kitartás nagyon kell hastánchoz. Már ha szépen akarod hogy kinézzen a dolog.

Azt is be kell építeni fejbe, hogy valami más majd egyszer ezt nézni fogja, nem öncélú a hastánc, közönségnek fog szólni (még ha az akár csak egy ember is).

Mivel a medence környékét erősen megdolgozza a hastánc, érdemes kikérni az orvosod véleményét, ha valamilyen nőgyógyászati problémád van. Menstruáció alatt is lehet táncolni, annyi hatása lesz, hogy vérzés erősebb lehet, de hamarabb lecseng. A termékenységre is jó hatással van, szokták ajánlani, ha valakinek nem sikerül a teherbe esés. Terhesség alatt is lehet táncolni, bizonyos mozdulatok nem ajánlottak, de lehet. Sőt, mivel erősíti a medence, a has, hát izmait, kifejezetten segíti is a szülésre való felkészülést.

Rengeteget gazdagodtam a hastánc által ebben ez egy évben, így nem bánom, hogy belevágtam, abszolut jó döntés volt. Sőt, a tánc kapcsán egy újabb nagyobb projektbe vágtam a fejszémet, amit eddig sosem csináltam, és teljesen komfortzónán kívüli. Tavasszal színpadra állok a tánciskola gálaestjén....további részleteket majd a december elseji “Mitől volt jó?” posztban írok. 🙂

Még rengeteg tapasztalatról tudnék mesélni, kezdetnek ennyi is bőven elég. Ha van még kérdésetek, írjátok meg kommentben.

Ha mindenképpen szeretnétek internetről tanulni vagy kipróbálni , akkor  az első lecke, mert sok videóban nem esik elég szó az alaptartásról és a csípő befordításáról, ami később komoly gerinc problémák forrása lehet.

Néhány ízelítő videó, ha érdeklődtök a téma iránt:

Saidi stílus (egyiptomi népies) -ilyen bot csak 2x volt eddig a kezemben, pedig nagyon szeretem

Baladi stílusú tánc (ez a dívásabb)

Modern hastánc

 Dobszóló (kifejezetten színpadias, az izoláció remekül megfigyelhető benne)

képek: pixabay

Van már tapasztalatotok a hastáncról? Próbáltátok valaha? Kipróbálnátok?

By: Szilvia 

Tetszett a poszt? Kövesd a blog Facebook-oldalát, vagy a jobb alsó sarokban a “Követés” gombbal a WordPressen. A Bloglovin’-on, a Blog Gyűjtőn és az Instagramon is megtaláltok és követhettek

 

 

Hírdetés

3 című bejegyzés “Egy év a hastánc körül” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Szia!

  Annyira jó volt olvasni a tapasztalataidat és ahogy megéled a hastáncot 🙂 szerintem nagyszerűen összefoglaltad, mind a műfajt, mind a hatásait, legalábbis én is így látom, érzem. El is méláztam, milyen volt nekem az elején (én hat éve táncolok törzsi fúziót). Meg emlékszem, mikor egyszer csak egy otthoni gyakorlás után észrevettem, tök véletlenül, a tükör előtt elhaladva, hogy lett derekam 😀 én alacsony vagyok, és hiába vagyok vékony, ahol véget érnek a bordáim, ott már kezdődik a csípőm. Viszont a táncmozdulatok kialakítottak egy ívet, teljesen észrevétlenül.

  Olvastam, hogy gálára készültök, nagyon szorítok Neked, remélem, jól sikerül és jól fogod érezni magad közben 🙂 szerintem minden fellépés élmény, de az ilyen nagy önálló estek különlegesek.

  Viola

  Kedvelik 1 személy

  1. Szia! Nagyon köszönöm! Jó olvasni, hogy mások is tapasztalják ennek a különleges műfajnak a pozitív hatásait. 🙂 Lassan összejön még egy posztra való új tapasztalat, mert mindig felfedezek valami újat, Pl. hogy életemben először tudok futni a busz után! 😀

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s